Alkmaars volkstuinieren is erfgoed

Het Alkmaars volkstuinieren is immaterieel erfgoed. De eerste in de categorie volkstuinieren van het land. De status is verkregen door oog te hebben voor alles dat groeit en bloeit. De secretaris van de Alkmaarse amateurverenigingen heeft hiervoor gezorgd. Op 23 augustus is een officieel certificaat uitgereikt. Het is geen juridische status, maar geeft wel goed het belang aan van volkstuinieren.

Gerard Hoedjes, secretaris van de federatie, overkoepelend bestuur van de elf tuin Verenigen, is intensief bezig geweest om deze onderscheiding voor ons te verkrijgen. Het feestelijk gebeuren vond plaats bij ATV De Krommesloot. Op deze stralende zonnige dag was Marco van Baalen (Directeur Immaterieel Erfgoed Nederland ) vanuit Arnhem afgereisd naar Alkmaar. De elf Amateur Tuin Verenigingen werden door deze erkenning gelijk gesteld met het 8 oktober feest van Alkmaars Ontzet. Marco sprak over het belang van Immaterieel Erfgoed voor de samenleving dat in 2003 door de Unesco is opgezet en in 2012 hier in Nederland van de grond kwam. Na een korte inleiding door de voorzitter van de federatie vertelde Marco dat Immaterieel Erfgoed een cultuur uiting die gemeenschappen wordt beleefd als erfgoed en hen het gevoel van identiteit en continuïteit geven. Dit erfgoed wordt steeds opnieuw vormgegeven in samenhang met maatschappelijke veranderingen en interactie met de sociale omgeving. Het wordt van generatie op generatie doorgegeven en is en schakel tussen heden, verleden en toekomst.

Na de toespraken en het ondertekenen van de oorkonde werd het glas geheven en ons nogmaals op het hart gedrukt dat we een taak hebben om het door te geven aan de volgende generatie. Een opdracht op sociaal, cultureel en natuurbehoud gebied. Goede zorg voor mens en natuur.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *