Een paard bij de ingang?

Vlak voor de ingang van de tuinen staat sinds eind juni een paard. Het is een onderdeel van het project Paardenparade.

Wat is de Paardenparade?
De Paardenparade is een nieuw kunst- en cultuurproject in de regio Alkmaar, Bergen, Heiloo, Schermer en Graft-De Rijp. In het voorjaar van 2016 is het eerste deel van een beeldbepalende kunstroute door de regio gereed. Een blijvende fiets- en autoroute door de regio Alkmaar omvat unieke paarden die door kunstenaars beschilderd c.q. verbijzonderd zijn. De gekozen plekken waar deze paarden worden geplaatst hebben een verbintenis met enerzijds cultuurhistorische locaties in de regio waar paarden als vervoersmiddel nu of in het verleden een belangrijke rol hebben gespeeld, anderzijds tot een meer eigentijds thema, namelijk energie. De kunstobjecten, op nagenoeg ware grootte (250 bij 300 cm), vormen opvallende elementen in de openbare ruimte. De regio Alkmaar kenmerkt zich door prachtige natuur met duinen, strand en polders waar veel fietsers en wandelaars gebruik van maken. Met deze kunstroute brengen we een breed publiek, op verrassende plekken in hun dagelijkse omgeving, in aanraking met kunst en verdiepende historische verhalen over de omgeving. De route kent uiteindelijk minimaal 10 kunstpaarden.

Waarom paarden?
Paarden staan voor de Noord-Hollandse mentaliteit: geen luxe paarden maar werkpaarden. Paarden vormen een gezichtsbepalend element in de polders en weilanden van de regio Alkmaar. Paarden hebben altijd een rol in de geschiedenis van deze regio gespeeld en met de Paardenparade brengen wij die cultuurhistorische geschiedenis weer tot leven.
meer info op: www.paardenparade.nl 

Paard in de Oudorperpolder
Tekst uit de routebeschrijving (pdf) van de Paardenparade:
Dialoog tussen Babiëca en Rocinant – 2016
door Sarai de Haan (1987)
De tekst op het paard is een dialoog tussen de paarden Babiëca en Rocinant uit
‘De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha’. Rocinant (R.) is de naam van het paard van Don Quichot. Babiëca (B.) is de naam van het paard van El Cid.
De dialoog in de vorm van een sonnet komt uit het van oorsprong Spaanse boek door Miguel de Cervantes Saavedra in 1605 gepubliceerd. De Nederlandse vertaling van
Barber van de Pol, staat op de ene kant van het paard en de Engelse vertaling van John
Rutherford staat op de andere kant.

Omgevingsinformatie
Ten noorden van Alkmaar ligt de Oudorperpolder, die wordt begrensd door de Hoornse Vaart, ooit een belangrijke waterverbinding tussen Alkmaar en Hoorn. Langs de vaarten waren er de zogenaamde jaagpaden, waar de paarden liepen en de schuiten
door het water trokken. Nu wordt dit gebied ook wel het “Zeswielen- gebied” genoemd, naar de zes molens die hier ooit langs de Hoornse Vaart stonden. U kunt er nu nog vier van zien.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *